Mladi Međimurski izumitelji dobili priznanje za svoj rad

Mladi Međimurski makeri (stvaratelji, izumitelji) iz udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub osvojili su priznanje za svoj rad na razini cijele Hrvatske. Natjecanje je održano u sklopu projekta Napredni Internet of things u hrvatskim školama koji se odvija u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Projekt se ističe od ostalih projekata IRIM-a jer je u njega uključen manji broj škola, udruga i ostalih organizacija koje su se istakle dosadašnjim radom, suradnjom i rezultatima u prethodnim projektima. Zanimljivo je naglasiti da su iz cijelog Međimurja u projekt uključene samo 3 ustanove – Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Continue reading →

Posted by Viktor Lazar in Natjecanja, Vijesti

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA U TICM-u

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA

koja će se održati u srijedu, 9. svibnja 2018. godine
s početkom u 17,00 sati
u multimedijalnoj dvorani TICM-a.

Program tribine sastojat će se od dva predavanja i jedne radionice prema sljedećem rasporedu:

Predavanje „Informatičke vještine sadašnjosti za bolju budućnost“
Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI

Predavanje „Kreativnost kroz digitalni dizajn“
Goran Levačić, TICM

Radionica „Micro:bit radionica za djecu i roditelje“
Dejan Drabić, MIS i MIK

Tribina je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, predstavnicima obrazovnog sektora i svima koji žele saznati više o mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija u radu, edukaciji te u slobodno vrijeme.

Sudjelovanje na tribini je besplatno i nije se potrebno prijaviti za sudjelovanje.

Projekt Škola mladih programera provodi se u okviru Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Organizacija tribine dio je navedenog projekta udruge Mladi informatičari Strahoninca.

Posted by Dejan Drabić in

Promocija rada na sajmu MESAP LIBAR 2018.

Od 13.4. do 15.4.2018. godine održao se sajam knjiga MESAP LIBAR 2018. na kojem su udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavile javnosti svoj rad. Posjetioci sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni našim stručnjacima upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su informirani o prilikama koje nudimo djeci kroz naše tečajeve i radionice vezane uz njihovo stjecanje vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Najmlađi su uživali u isprobavanju analitičko-logičkih računalnih igrica putem kojih su zavirili u svijet računalne znanosti s naglaskom na računalno programiranje. Računalna znanost i računalno programiranje važan su segment u obrazovanju, zajedno s drugim tečajevima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM)… Kroz niz međusobno povezanih tečajeva stvorili smo iznimno uspješan put u napretku djece.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći se kako ih programirati, organizirali smo natjecanje u računalnoj igri “Microbit(ka) kuglica”. Igrica je naš proizvod s ciljem popularizacije micro:bit računala. Micro:bit je računalo koje omogućava svakome kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera putem softvera.

Od strane udruge IRIM, čiji je osnivač Nenad Bakić, micro:bit računala su donirana učenicima diljem države sa svrhom da se nauče kodirati (programirati). Ovim putem se IRIMu, našem partneru s kojim usko surađujemo na projektima, zahvaljujemo na nagrada za najbolje igrače. Cilj igre bilo upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivaciji da se uključe u svijet kodiranja. Svi učesnici uživali su u igri, a oni najsretniji ili najspretniji ušli su u samo finale. Na kraju, osam najboljih natjecatelja borili su se za osvajanje prva tri mjesta.

Prvo mjesto i najbolju nagradu osvojio je Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto osvojio je Vedran Novaković (6. razred) te treće Samuel Sobočan (6. razred). Osim dodataka, svatko od pobjednika kući je odnio i micro:bit računalo u cilju da razvija svoje vještine u programiranju.

Nastup na sajmu dio je projekta “Škola mladih programera” koji se sastoji od niza povezanih tečajeva. Već 14 godina uspješno provodimo edukaciju djece te promičemo suradnju s obrazovnim ustanovama. Trend vremena ukazuje na neophodnost ulaganja ovakve vrste obrazovanja kod djece i mladih, obzirom da smo na pragu 4. industrijske revolucije koja će u naše živote unijeti znakovite promjene. Želimo da naša djeca imaju priliku u budućnosti biti konkurentna u 21. stoljeću diljem svijeta kako bi sebi i cijeloj zajednici osigurali napredak i bolji život.

Posted by Dejan Drabić in

Predstavljanje udruga na MESAP LIBAR 2018. sajmu

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavit će javnosti svoje aktivnosti u radu s djecom i mladima na sajmu knjiga MESAP LIBAR 2018. koji će se održati u Nedelišću od dana 13.4. do 15.4. 2018. godine.
Osim informiranja o aktivnostima udruga, tečajevima i radionicama, poseban naglasak ćemo staviti na mogućnost da djeca i mladi mogu provjeriti svoja informatička znanja. Ujedno, biti će to prilika za dobivanje odgovora zanimljivih tema iz svijeta računala, računalnih algoritama, robotike, Internet stvari (IoT), web tehnologija i mnogih drugih povezanih tema. Postavit ćemo 10 računala namijenjena posjetiteljima, neke od robotičke opreme te neke od radova koji su razvili naši članovi. Poseban trend su micro:bit računala koja ćemo imati pripremljena za rad s njima, pa će učenici moći i nešto novog naučiti.

Da bismo prikazali mogućnost upotrebe micro:bit računala, a u svrhu popularizacije i razbijanja mitova, predstavit ćemo vlastitu računalnu igru kodnog imena “Micro:bit(ka) kuglica“.

Računalna je to igra u kojoj sudjeluju 8 igrača, od kojih svaki svojim micr:obitom bežično upravlja sa svojom kuglom na ploči koja nagnuta te djeluje gravitacijska sila. Sve to je prikazano na projekcijskom platnu čime je postignuta velika dinamičnost i uključenost igrača. Igrači pomoću naginjanja micro:bitova pomiču svoju kuglu. Svaki od 8 micro:bitova šalju bežično signale devetom micro:bitu spojenom s računalom, koje pokreće računalnu igru te je projicira na projekcijsko platno. Igra započinje postepenim smanjivanjem plohe gdje su kugle igrača. Kugla koja se nađe izvan te plohe (is)pada, pa je cilj da igrač sa svojom kuglom ostane na sredini plohi. Guranjem protivnika, taktiziranjem, procjenjivanjem gravitacijske sile i dovitljivošću igrača dolazimo do pobjednika, a to je onaj kojem je kugla ostala na radnoj plohi.

Udurga IRIM koju je osnovao Nenad Bakić, s kojom udruge usko surađuju, donator je vrijednih nagrada koje čekaju 3 najbolje plasirana igrača. Službeno natjecanje počinje u nedjelju u 15 sati. Ostali dane djeca će slobodno moći isprobavati igricu, vježbati svoja igračka umijeća te se predbilježiti za natjecanje. Važno je da svaki igrač sa sobom ponese 2 AAA baterije neophodne da micro:bit računalo bežično funkcionira.

Posted by Dejan Drabić in micro:bit, Vijesti
Drugo mjesto na natječaju Internet of Things: Pametna rasvjeta u organizaciji IRIM-a

Članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) sudjelovali su na nagradnom natječaju Internet of Things: Pametna rasvjeta. Natječaj je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Udruge MIS i MIK aktivno sudjeluju u svim projektima IRIM-a, a ovaj natječaj objavljen je u sklopu projekta Napredne ‘Internet of Things’ tehnologije u hrvatskim školama. Radove za natječaj prijavili su učenici koji polaze tečaj IOT i razvoj softvera gdje rade na zanimljivim i inovativnim projektima.

U kategoriji osnovnih škola za projekt naziva “Sustav pametne rasvjete baziran na prisutnosti korisnika” Šimun Bilas i Fran Železnjak (7. razred OŠ) uz mentorstvo Viktora Lazara osvojili su drugo mjesto.

Sustav pametne rasvjete baziran na prisutnosti korisnika osmišljen je kao autonomni sustav koji nadzire prisutnost osoba ili objekata i prema potrebi pali i
gasi svijetlo. Prototip koji smo izradili pomoću dva ultrazvučna senzora broji koliko je osoba u sobi i na temelju toga se pali ili gasi svijetlo. Broj osoba prikazuje se i na mobilnom uređaju pomoću alata Blynk, kako bi mogli pratiti stanje s udaljene lokacije. Sustav se može koristiti u bilo kojoj prostoriji kuće ili neke ustanove kao što jeprikazano u prototipu. Jednako tako sustav je primjenjiv i u drugim područjima, kao što je javna rasvjeta ili pametno grijanje.

Posted by Viktor Lazar in Natjecanja, Vijesti