Meet and code: U svijetu nula i jedinica

EU Code Week se održava od 7. do 22. oktobra u sklopu kojeg je pokrenuta inicijativa nazvana “Meet and code”. Neprofitne organizacije prijavile su svoje programe, a oni s najboljim programima dobili su potporu za inicijativu.

Udruga “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) će tako provoditi javnu radionicu “Web dizajn i programiranje” za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce s ciljem da nauče  osnove HTML-a, CSS-a, JavaScript-a… Također će se učenici moći uključiti u radionicu “Algoritmi za srednjoškolce” u kojoj će naučiti C++ programski jezik uz algoritamski pristup rješavanju problemskih zadataka. Radionica “Internet stvari” (za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce) namijenjena je upoznavanju s osnovama elektrotehnike, mikro računalima te kako ih međusobno programski povezati i upravljati putem interneta…

Radionice će se održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) u terminima od 9. do 13.10.:

• “Web dizajn i programiranje” – ponedjeljak od 19:15 do 20:45
  • “Algoritmi za srednjoškolce” – petak (večernji termin će se naknadno ažurirati) i
  • “Internet stvari” – subotom (višesatna radionica – termin će se naknadno ažurirati).

Sve radionice su otvorenog tipa te ograničene prema prijavi djece. U svakoj radionici planirano je do 15 djece.

Tjedan poslije slijede radionice udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS).

Posted by Dejan Drabić in
Predstavljanje aktivnosti za š.g. 2017./2018.

Ove subote, 2.9.2017. godine, s početkom u 10 sati, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) održale su javno predstavljanje programa aktivnosti u sklopu projekta “Škola mladih programera”. Projekt je to koji smo sami osmislili, a oslanja se na dosadašnji rad s djecom i mladima, s usmjerenjem na stjecanje znanja, vještina i kompetencija iz STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Naš naglasak svodi se na područje računalnog programiranja, robotike,  “Internet stvari” (IoT) i web tehnologija.

Neovisno o tome što smo izabrali rani termin (škola tek počinje kroz 2 dana), interes za našim programom je pobudio veliku pažnju.

Nakon pozdravnog govora u ime udruga i TICM-a, prisutni su upoznati s važnošću tematike za djecu. Istaknuta je potražnja za IT stručnjacima koja je veća od ponude. No, danas se zna da će ta potražnja svake godine biti sve veća obzirom na nesmiljen razvoj novih tehnologija. Obzirom da gotovo 15-tak godina ističemo važnost programiranja, nove društvene okolnosti u svijetu, prije svega gospodarske i tehnološke, osvijestile su i našu javnost. Kako bi našoj djeci osigurali bolju budućnost, udruge već više od 10 godina provode najnaprednije programe. Stoga naši stariji članovi upisuju najeminentije fakultete te je za njima iznimna potražnja od strane najboljih softverskih kuća.

Predstavljeni su programi udruga:

• Moj prvi program (za najmlađe – početnike)
  • Algoritmi – LOGO (programiranje hoda kornjače)
  • “Algoritmi 1 (početna grupa osnovaca u računalnim algoritmima)
  • Algoritmi 2 (napredna grupa osnovaca u računalnim algoritmima)
  • Algoritmi 3 – (grupa za srednjoškolce)
  • Robotika (za osnovnoškolce – mogu biti i početnici)
  • “Internet stvari” (za naprednije osnovce i srednjoškolce)
  • Web dizajn i izrada sučelja (za osnovce i srednjoškolce).

Posjetitelji su se upoznali s predavačima koji su predstavili programe koje će provoditi:

• Miljenko Blažeka, prof.
  • Dejan Drabić, mag. inf.
  • Viktor Lazar, mag. inf.
  • Renato Železnjak, mag. inf.
  • Goran Levačić, mag. inf.

Objavljeni su termini tečajeva:

• Algoritmi 1
    • utorak 19:15 – 20:45
  • Algoritmi 2
    • srijeda 19:15 – 20:45
  • Algoritmi 3
    • petak 19:30 – 21:00
  • Moj prvi program
    • ponedjeljak 19:15 – 20:45
  • Robotika
    • četvrtak 19:15 – 20:45
  • Algoritmi – Logo
    • Srijeda 19:15 – 20:45
  • Web dizajn i razvoj sučelja
    • Ponedjeljak 19:15 – 20:45
  • Internet of Things (Internet stvari) IoT
    • Svaka druga subota po 4 sata (prema dogovoru)

Na kraju su predavači publici odgovarali na pitanja kako bi im pomogli u odluci odabira željenog programa za djecu. Pitanja su postavljala i djeca, što je samo potvrda i njihovog velikog interesa.

Svi naši programi najmodernijeg su sadržaja, konkurentni s onima diljem najnaprednijeg svijeta. Osim što posjedujemo vrhunsku opremu (računala; robote; micro:bit, Arduino i Raspberry pi računala; Internet of things pakete, mnogo elektronike, najsuvremenije “cloud” sustave…), ono najvažnije su naši vrsni predavači.

Ponešto više o događaju možete pročitati i na web portalu Međimurskih novina, kojima se, uz SrceTV, najljepše zahvaljujemo na posjeti i medijskim objavama.

Istaknuto je i važno članstvo udruga u asocijacijama:

Istaknuta je potpora Međimurske županije, Grada Čakovca, Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Zajednici tehničke kulture  Grada Čakovca i Općine Strahoninec u financijskim potporama. Ujedno, posebno je istaknuto partnerstvo s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Strahoninec i Međimurskim IT klasterom. Projekt “Škola mladih programera” prijavljen je Ministarstvu znanosti i obrazovanja te smo u iščekivanju rezultata natječaja, a što bi za posljedicu imalo dodano smanjenje participacije za roditelje.

Prijave na tečajeve trajat će do kraja rujna, kada se planira i početak svih tečajeva. Neovisno o početku, svaki tečaj biti će u trajanju od 70 školskih sati.

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na e-mail tecajevi@udruga-mis.hr ili tecajevi@mik.hr.

Besplatne ljetne informatičke radionice

Iskoristi ljeto za stjecanje novih znanja i vještina. Priključi se besplatnim informatičkim radionicama udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM). Zajedno već dugi niz godina radimo na promociji programiranja među djecom i mladima te popularizaciji STEM područja.

Teme besplatnih ljetnih radionica su:

• Upoznavanje sa STEM područjem  kroz programiranje BBC micro:Bit računala
  • Programiranje u programskim jezicima Python i C++

Sadržaj radionica bit će prilagođen znanju i mogućnostima prijavljenih polaznika. Pridruži nam se ovog ljeta na besplatnim informatičkim radionicama za učenike osnovne škole. Jedini preduvjet je dobra volja, želja za učenjem i da si između 3. i 8. razreda osnovne škole.

Radionice će se održati 5 puta, svakodnevno od 3.7.2017. do 7.7.2017. u vremenu od 19:00 do 20:45 sati. Mjesto održavanja je Tehnološko-inovacijski centar Međimurja (informatička učionica) na adresi Bana Josipa Jelačića 22, Čakovec.
Za sudjelovanje u radionicama potrebno je ispuniti prijavnicu. Radionice su ograničene na 20 polaznika, a pri odabiru će se u obzir uzimati redoslijed prijava.

Posted by Viktor Lazar in Vijesti
Udruge “MIS” i “MIK” u “WER Croatia Open iz Hrvatske”

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK), obzirom na ostvarene rezultata izabrane su u skupinu 40 najboljih u državi te su im dostavljeni sofisticirani roboti koji će se koristiti za rad s djecom.

IRIM pokreće u Hrvatskoj natjecanje koje je dio WER svjetskog kupa i koristi naprednu opremu proizvođača Abilix. Početkom svibnja otvoren je natječaj za sudjelovanje u projektu. Prijaviti su se mogle sve osnovne škole i udruge uključene u “Croatian Makers” ligu, kao i  srednje škole.

Shodno rezultatima na polju STEM obrazovanja djece, uključenje udruga “MIS” i “MIK” u “WER Croatia Open” će omogućiti međimurskoj djeci pristup najsprestižnijoj svjetskoj robotičkoj tehnologiji. Važno je naglasiti suradnju s Tehnološko-inovacijskom centrom Međimurja čijom zajedničkom suradnjom i prostornim kapacitetima naša djeca imaju priliku stjecati znanja, vještine i kompetencije kao i u najnaprednijim zemljama svijeta.

WER – Croatia Open je prirodan nastavak bogatih izvan-kurikularnih aktivnosti koje IRIM besplatno implementira u školskom sustavu. Natjecanje će se održati krajem rujna, a pobjednička ekipa će u studenom ići na središnje natjecanje u Šangaj. Datum rujanskog natjecanja će biti objavljen naknadno. WER kup ima preko 500.000 natjecatelja godišnje u više od 30 zemalja. Pokrenut je u Kini 2000. godine, a prvo svjetsko natjecanje je održano 2013. godine.

Značajna prednost ovog natjecanja je da će svi učenici imati iste setove, te tako i iste prilike – opremu, kao i edukaciju koju potpunosti donira IRIM.

Više informacija možete doznati na stranicama IRIM-a.

Dani Županije: Predstavljanje rada udruge

Udruga Mladi informatičari Strahoninec, u želji da pruži izvrsnost u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama, svoje ciljeve ostvaruje kroz inovativne i kreativne ideje, te ih  prenosi prije svega na  djecu i mlade,  ali i odrasle.

Temeljni je cilj učenicima pružiti znanja koja im uobičajenim obrazovnim putem nisu dostupna uz korištenje najnovijih informatičkih tehnologija, komunikacijskih vještina, učenje s razumijevanjem prestižnih programskih jezika.

Dobitnici najprestižnije županijske nagrade, Nagrade „Zrinski“, ali i državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2015. godinu,  Udruga MIS Strahoninec, upravo je zbog izvrsnih rezultata dobila priliku svoje aktivnosti predstaviti javnosti u zgradi Scheier posljednjeg vikenda u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije.

Iznimno dobro posjećeni događaj kojem su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman, okupio je različite dobne skupine Međimurki i Međimuraca, a najponosniji, predsjednik Udruge Dejan Drabić iskoristio je trenutak da zahvali na danoj im prilici.

– Ovo je izuzetna prilika da demistificiramo informatiku i informatičku tehnologiju kao  tešku i nerazumljivu široj publici. Na zanimljiv, kreativan i vrlo jasan način učimo djecu i mlade da steknu sposobnosti, vještine i kompetencije za zanimanje budućnosti te stvaramo elitu mladih IT stručnjaka za koje se već u osnovnoj školi bore najeminentniji fakulteti u Hrvatskoj. Ponosni smo na svoje rezultate i postignuća te zajedno s Međimurskim informatičkim klubom Čakovec i Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije stvaramo brend prepoznatljiv i širom Lijepe naše. Sretan sam što je naš značaj i utjecaj u segmentu računalnih tehnologija prepoznala i Međimurska županija, dodijelivši nam nagradu Zrinski, te nam je stalna potpora i vjetar u leđa u našem daljnjem djelovanju – rekao je Drabić.

– Doprinos u usađivanju znanja i razvoju logičkog razmišljanja samo je maleni dio onoga što ova Udruga pruža i čini svakog pojedinog člana posebnim. Kroz različite projekte i volonterski rad stvorili ste naprednu informatičku učionicu, prepoznatu u Međimurju, Hrvatskoj, ali i u svijetu. Dokaz ste uspješnog ulaganja u budućnost djece i mladih, njihovih znanja, vještina i kompetencije kroz  istraživački rad i razmišljanje te ste kao takvi perjanica u razvoju novih tehnologija i inovacija na tržištu rada. Ponosni smo što smo svojim doprinosom i mi dio tog uspjeha – istaknula je pritom zamjenica župana.

Spomenimo da je ovom prilikom uz upoznavanje s elementima rada Udruge vezanih uz tražene računalne vještine, predstavljen rad s robotima, primjeri razvojnih alata, mini računala, održano i natjecanje u „CroatianMakers“ lige korištenjem mBot robota te natjecanje u igrici koju su sami osmislili.

Izvor i foto: Međimurska županija