Naš član je dobitnik Rektorove nagrade na polju umjetne inteligencije

Dana 6.7.2018. godine stiglo je još jedno priznanje kvaliteti našeg rada u udruzi. Marin Drabić, član udruga, primio je Rektorovu nagradu za rad na polju umjetne inteligencije, s naglaskom na duboko učenje.

Marin Drabić (dobitnik Rektorove nagrade) i Dejan Drabić, mag. inf. (predsjednik udruge MIS)

Što je to umjetna inteligencija?
Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI) jedan je od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice. Kombinacijom jeftine procesorske snage, ogromnih količina podataka i novih tehnika strojnog učenja, IT stručnjaci razvijaju algoritme koji samostalno uče i nadograđuju se. Imaju sposobnost samoučenja, pa su tako znatno uspješniji od čovjeka. Značaj ove tehnologije na razvoj industrije je ogroman te se umjetna inteligencija počela primjenjivati gotovo u svim granama gospodarstva, ali i šire.
Marinov tim sastojao se od 4 studenta s FERa i 4 studentice sa Stomatološkog fakulteta. FERovci su izradili više modela za procjenu zubnog statusa korištenjem modela dubokog učenja, dok su im kolegice pomagale u pribavljanju i pripremi materijala (snimaka zubiju…). Duboko učenje je grana strojnog učenja koji je dio umjetne inteligencije baziranoj na umjetnim neuronskim mrežama.

Marin Drabić (u sredini) i njegov tim

Pojednostavljeno, FERovci su napravili softverske modele koji su samoučenjem, a temeljem rendgenskih snimaka zubiju, samostalno donose odluke o starosti zubiju, spolu i ostalim identifikacijama.

Konkretno, Marinov zadatak je bio razvoj softverskog modela koji samoučenjem predviđa starost osobe. Razvio je model konvolucijske neuronske mreže (CNN) za rješavanje regresijskog problema predviđanja starosti osobe u danima, a temeljem rendgenskih slika zubiju (ortopana).

Primjer modela umjetne neuronske mreže za klasifikaciju boja

Softverski model razvjen je u Python-u korištenjem TensorFlow-a, Google-ove tehnologije za umjetnu inteligenciju, kao i Keras-a, dodatnog API-a za umjetne neurnoske mreže.

Naši članovi jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u državi, kao što su FER, FOI i PMF. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da u djece i mladeži razvijamo izvrsnost na polju informacijsko-komunikacijskih tehnologija čime izravno doprinosimo stvaranju vrhunskog IT kadra koji će biti motor razvoja boljeg i modernijeg gospodarstva neophodnog za stvaranje društvenog boljitka.

Neizmjerno smo ponosni na uspjehe svih naših članova koje s pravom ističemo!!!

Posted by Dejan Drabić in
Ljetna škola informatike 2018.

Počeli su upisi djece osnovnoškolaca u Ljetnu školu informatike koju organiziraju udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK).
Ljetna škola informatike za sve prijavljene članove je besplatna. Osim vlastitim sredstvima, ovaj projekt podupire se donacijama Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca, Grada Čakovca, Općine Strahoninec,  Hrvatskog saveza informatičara i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Ljetne radionice će biti raspodijeljene su u 2 dobne skupine:

• Mlađa skupina (od 1. do 4. razreda osnovne škole) – “Moj prvi program/micro:bit” i
  • Starija dobna skupina (od 5. do 8. razreda osnovne škole) – “Robotika/micro:bit”.

Radionice će se održavati od 2.7.2018. do 12.7.2018. od 18:00 do 19:30 sati.

PRIJAVNICA

U ovisnosti o broju prijavljene djece definirati će se skupine, a roditelje putem e-pošte izvijestiti o svim detaljima. Mjesto održavanja je informatička učionica Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Superfinale Croatian Makers lige

U subotu, 16. lipnja je održano Superfinale Croatian Makers lige – natjecanje iz robotike i programiranja za najbolje ekipe u Croatian Makers ligi u ovoj školskoj godini u prostorima Tehnološkog parka Zagreb. Riječ je o završnici cjelogodišnjeg natjecanja u robotici u koje je uključeno preko 500 raznih ustanova i škola iz cijele Hrvatske, a na kojoj su pravo sudjelovanja izborile najbolje ekipe – ukupno 70 ekipa razvrstanih u dvije dobne skupine.

Djeca iz udruga Međimurski informatički klub i Mladi informatičari Strahoninec pod vodstvom mentora Renato Železnjak su ostvarila pravo sudjelovanja u velikom Superfinalu u obje dobne skupine, i to u sastavu:

Mlađa dobna skupina:

Mateo Turk, Emanuel Hodič, Roko Novinščak i Lovro Gašparić

Starija dobna skupina:

Orsat Luko Horvat, Andrija Palašek, Andro Suvajac i Dominik Vugrinec

Nakon intenzivnog natjecanja i rješavanja zadataka, radosno objavljujemo kako su naši mladi robotičari ostvarili sljedeće rezultate:

Mlađa dobna skupina – osvojeno 5. mjesto
Starija dobna skupina – osvojeno 9. mjesto
Čestitke djeci na izvrsnim rezultatima u konkurenciji najboljih robotičara Hrvatske.
Službeni podaci o CM ligi mogu se naći ovdje: http://croatianmakers.hr/hr/croatian-makers-liga/
Posted by Renato Železnjak in Natjecanja
Mladi Međimurski izumitelji dobili priznanje za svoj rad

Mladi Međimurski makeri (stvaratelji, izumitelji) iz udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub osvojili su priznanje za svoj rad na razini cijele Hrvatske. Natjecanje je održano u sklopu projekta Napredni Internet of things u hrvatskim školama koji se odvija u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Projekt se ističe od ostalih projekata IRIM-a jer je u njega uključen manji broj škola, udruga i ostalih organizacija koje su se istakle dosadašnjim radom, suradnjom i rezultatima u prethodnim projektima. Zanimljivo je naglasiti da su iz cijelog Međimurja u projekt uključene samo 3 ustanove – Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Continue reading →

Posted by Viktor Lazar in Natjecanja, Vijesti

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA U TICM-u

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA

koja će se održati u srijedu, 9. svibnja 2018. godine
s početkom u 17,00 sati
u multimedijalnoj dvorani TICM-a.

Program tribine sastojat će se od dva predavanja i jedne radionice prema sljedećem rasporedu:

Predavanje „Informatičke vještine sadašnjosti za bolju budućnost“
Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI

Predavanje „Kreativnost kroz digitalni dizajn“
Goran Levačić, TICM

Radionica „Micro:bit radionica za djecu i roditelje“
Dejan Drabić, MIS i MIK

Tribina je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, predstavnicima obrazovnog sektora i svima koji žele saznati više o mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija u radu, edukaciji te u slobodno vrijeme.

Sudjelovanje na tribini je besplatno i nije se potrebno prijaviti za sudjelovanje.

Projekt Škola mladih programera provodi se u okviru Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Organizacija tribine dio je navedenog projekta udruge Mladi informatičari Strahoninca.