UDRUGA MLADI INFORMATIČARI STRAHONINCA PO 5. PUTA NAGRAĐENA FINANCIJSKOM POTPOROM MZO-a ZA INFORMATIČKO OBRAZOVANJE DJECE

ŠKOLA MLADIH PROGRAMERA sustavan je višegodišnji program poticanja STEM vještina kod učenika školske dobi koji na području Međimurske godine ambiciozno provodi udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) u suradnji sa svojim partnerima – Međimurskom županijom, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, udrugom Međimurski informatički klub, osnovnim i srednjim školama s područja županije – Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec i Osnovnom školom Strahoninec, te uz financijsku, materijalnu i moralnu potporu drugih predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora. Udruživanjem resursa uključenih strana, kroz osmišljavanje i implementaciju obrazovnih inicijativa iz područja programiranja, web dizajna, robotike i interneta stvari, izravno se doprinosi razvoju tehničkog znanja i logičnog načina razmišljanja među djecom i mladima u Međimurske županije.

Upravo je navedeno u fokusu istoimenog projekta koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, po 5. puta tijekom proteklih godina, poduprlo bespovratnim sredstvima u iznosu od 110.000 HRK, u okviru Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Dosad najizdašnija financijska potpora kroz deset mjeseci bit će utrošena za sljedeće projektne aktivnosti:

1. Osiguranje preduvjeta za izvedbu edukativno-mentorskih programa udruge, u smislu nabave potrebnih didaktičkih sredstava, tehničke opreme i nastavnog materijala.

2. Provedbu sveukupno osam edukativnih programa od strane šest edukatora – članova udruge, iz gore spomenutih područja.

3. Mentoring proaktivnih i motiviranih učenika koji ostvaraju iznadprosječne rezultate s ciljem njihova sudjelovanja na relevantnim informatičko-robotičkim natjecanjima, kao što su HONI, INFOKUP, Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici, Hrvatska logo liga i Croatian Makers robotička liga.

4. Organizacija motivacijskih javnih predavanja usmjerenih poticanju ciljnih skupina udruge na razmišljanje o IKT-u kao karijeri budućnosti.

5. Podupiruće aktivnosti upravljanja projektom i osiguranja vidljivosti projekta i rada udruge MIS.

Poticaj apliciranju projektom Škola mladih programera na predmetni poziv vezan je uz nepovoljnu situaciju u hrvatskom formalnom obrazovanju u području informatičkog osposobljavanja djece i mladih. Nastava informatike ni kvalitetom nastavnog programa ni fondom sati nije prilagođena potrebama istih, stoga često individualne inicijative u civilnom sektoru ispravljaju neravnotežu između traženog i dostupnog znanja. Udruga MIS svojim intenzivnim radom godinama doprinosi stvaranju stručnjaka koji će u budućnosti biti nositelji društva temeljenog na znanju.

Navedeno su prepoznali relevantni dionici lokalne i regionalne samouprave čija je podrška nužna kako bi udruga MIS neometano radila ono u čemu je najbolja. Međimurska županija redovito podržava rad udruge kroz odobrenje godišnje financijske potpore, dodjelu priznanja, poput najprestižnije Nagrade Zrinski za 2015. godinu, te pružanje mogućnosti prezentacije rezultata udruge na značajnim županijskim manifestacijama, kao što su Dani Županije. S druge strane, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM) udruzi osigurava ono neophodno – odgovarajući prostor za rad, ali i stručnu podršku kad je u pitanju priprema i provedba projekata financiranih iz eksternih izvora financiranja. Suradnja spomenutih organizacija u narednim će godinama iznjedriti niz hvalevrijednih inicijativa u segmentu obrazovanja, poput pokretanja međimurskog Centra izvrsnosti iz područja informatike.

Grad Čakovec i Općina Strahoninec također nesebično pomažu udruzi u njezinom djelovanju, kao i brojne gradske osnovne i srednje škole koje osiguravaju dostup do ciljne skupine i aktivno sudjeluju u aktivnosti udruge. Stoga, ovo je ujedno i prilika za zahvalu svima koju su izravno uključeni u rad udruge, uključujući korisnike MIS-ovih obrazovnih programa (posebice djeca i mladi te njihovi roditelji) te partnere iz javnog, civilnog, obrazovnog i poslovnog sektora. Nadamo se da će i u narednoj godini suradnja biti još kvalitetnija i produktivnija, sve s ciljem stvaranja dodane vrijednost za društvo.

Kontakt osoba za sva pitanja vezana uz projekt Škola mladih programera:

Dejan Drabić, mag. inf.
predsjednik udruge “MIS
mob: 098.331.114
e-mail1: info@udruga-mis.hr
e-mail2: ddrabic@udruga-mis.hr
web:    www.udruga-mis.hr

Projekt Škola mladih programera provodi se u okviru Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Posted by Viktor Lazar in Vijesti
Nagrađen rad te ekipno 3. u državi

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIS) zaključile su 2017. godinu opet s uspjesima. U sklopu “Otvorene smotre softverskih radova 2017” na “Dan Hrvatskog saveza informatičara” dodijeljena je nagrada Franu Železnjaku za najbolji softverski rad “Micro:bit(ka) kuglica” . Radi se o softverskom radu koji sinergijski spaja toliko rasprostranjena micro:bit računala koja su poslužila kao “kontroleri” (slično joysticku) te 3D softverski uradak na računalu. Svrha igre je da do 8 igrača sa svojim micro:bit računalom bežično upravljaju svatko sa svojom “3D” kuglicom na tzv. “bojnom polju” koje se s vremenom smanjuje. Uz gravitacijsko polje te mogućnost da se protivnička kuglica izbaci s “borilačke” površine dolazi se na kraju do pobjednika. Fran je prisutnima podijelio micro:bit računala radi učestvovanja u igri, a čija svrha je ujedno bila demonstracija igre. Da je igra bila izvrsna govori činjenica da su gledatelji (odrasli i djeca) dizali ruke u želji da učestvuju u zanimljivoj i napetoj igri…

Hrvatsko otvoreno natjecanje informatičara (HONI) zasigurno je najjače informatičko natjecanje u programiranju koje je otvorenog tipa, što znači da su osim učenika iz naše države učestvovala i djeca iz drugih država. Kvaliteta natjecanja mjerljiva je s onima najboljima u svijetu. Zbir bodovanja tog natjecanja i Državnog natjecanja iz informatike natjecateljima daje rang na državnoj razini za poziv na prestižne kampove u organizaciji HSIN-a. Naš najtrofejniji i najbolji natjecatelj, Martin Josip Kocijan, i ove godine primio je nagradu za osvojeno 1. mjesto u državi učenika 1. razreda srednjih škola, dok je Matija Bujanić osvojio 2. mjesto u državi u kategoriji 6. razreda osnovnih škola, a Vedran Cifrek 2. mjesto u državi u kategoriji 8. razreda osnovne škole. Udruge MIS i MIK (te Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) primile su nagrade za osvojeno ekipno 3. mjesto u državi, kako za osnovne, tako i za srednje škole. Već duži niz godina udruge svojim radom bilježe natprosječne rezultata u državi, a što je samo dokaz izvrsnosti u radu s djecom i mladima. Voditelji ekipa MIS i MIK bili su Dejan Drabić, mag. inf. i Miljenko Blažeka, prof.

Nagrade za učenike i udruge preuzeo je Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS.

Kvalitetu rada prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) koje je odobrilo udruzi MIS projekt “Škola mladih programera” u iznosu od 110.000,00 kn, koji podupiru i Međimurska Županija, Grad Čakovec te Općina Strahoninec. Partneri u projektu su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje  (TICM), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec i OŠ Strahoninec.

Neovisno što su počeli školski praznici, u udrugama se intenzivno rade na pripremama za predstojeće Državno natjecanje iz informatike, a koje počinje 18.1.2018. godine kada će se održati školska razina natjecanja (odvija se u školama). U veljači će se održati županijska razina natjecanja, dok će državna razina biti održana u ožujku 2018. godine. Sjetimo se, protekle školske godine osvojena su 2 prva mjesta u državi koja su osvojili naši članovi Martin Josip Kocijan i Samuel Sobočan.
Početkom 2018. godine, obzirom na uspjehe na natjecanju tijekom protekle školske godine, naša 3 člana, Martin Josip Kocijan, Matija Bujanić i Samuel Sobočan, sudjelovat će na pripremama u Zimskoj školi informatike – Krapina 2018. u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara (HSIN).

Posted by Dejan Drabić in

Treći razredi uzeli prva 3 mjesta na 3. kolo Hrvatske Logo Lige

Ustrajnost i vježba pod stručnim vodstvom odličan je put do uspjeha. To su nam pokazali naši najmlađi “algoritmaši” koji su ove školske godine započeli programirati u programskom jeziku Logo i natjecati se u sklopu Hrvatske Logo lige. Na trećem kolu Hrvatske Logo lige održanom 10. prosinca 2017., nakon samo nekoliko mjeseci vježbanja ostvarili su izvanredne rezultate. Natjecanje se održalo u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) čija potpora omogućuje ostvarivanje naših ciljeva i rad na napretku djece.

Dominacija u kategoriji trećih razreda
Najmlađe uzdanice Međimurskog informatičkog kluba (MIK) i Mladih informatičara Strahoninca (MIS)Mirna Drabić, Lovro Kutnjak i Saša Ovčarić zauzeli su prva tri mjesta u kategoriji trećih razreda osnovne škole. Osvojenih 190 bodova Lovre Kutnjaka bilo je dovoljno za 1. mjesto, slijedila je Mirna Drabić s osvojenih 170 bodova i 2. mjestom, dok je Saša Ovčarić zauzeo 3. mjesto osvojivši 130 bodova na svojem prvom natjecanju.
U kategoriji četvrtih razreda Filip Vinko zauzeo je izvrsno 5. mjesto, a prati ga Bruno Benčik na 9. mjestu.

Continue reading →

Posted by misadmin in Vijesti

Sve brojniji na HONI-ju

Svakim kolom sve više članova udruga MIS i MIK sudjeluje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici. Ove je subote, 16.12.2017. održano četvrto kolo ovog značajnog natjecanja ne samo za Hrvatsku nego i šire. Naime, učenici stranih zemalja također mogu na njemu sudjelovati i to je čak preporuka odbora za Međunarodnu informatičku olimpijadu. Zadaci su dobro osmišljeni, kreativni i stupnjevani tako da se u njihovom rješavanju mogu okušati i početnici i višegodišnji natjecatelji.

Continue reading →

Posted by M B in HONI

Besplatne radionice programiranja u Varaždinu

U petak 8. prosinca 2017. godine sklopljen je sporazum između Pučkog otvoreno učilišta Varaždin, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) i Mladih informatičara Strahoninca (MIS) kojim je dogovorena organizacija i provođenje radionica programiranja za učenice i učenike osnovnih škola na području grada Varaždina.
Riječ je o besplatnim radionicama upoznavanja učenika osnovnoškolske dobi s programiranjem i poticanja razvoja interesa i talenta za ovo područje kod učenika.

U razdoblju od prosinca 2017. do travnja 2018. godine provodit će se 2 vrste radionica u prostorijama Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu:

1.    “Moj prvi program” (Scratch) – za učenike 3. i 4. razreda

2.    “Micro:bit radionica” – za učenike 5. i 6. razreda

Dragi roditelji, ako je Vaše dijete učenica/učenik 3., 4., 5. ili 6. razreda neke od varaždinskih osnovnih škola, prijavite nju/njega za sudjelovanje na besplatnim radionicama programiranja za najmlađe. Radionice smo organizirali u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike i udrugom Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Putem kontakt podatka (na ovoj web stranici: http://www.pouvarazdin.hr/) koji nam ostavite POU Varaždin će Vas obavijestiti o datumu radionica i grupi u kojoj će biti Vaše dijete. Predavači su diplomanti FOI-a, STEM ambasadori u Republici Hrvatskoj s vrhunskim referencama i brojnim osvojenim nagradama.

Posted by Dejan Drabić in