Reakcija na primanje državnih prvaka kod župana

Reakcija na primanje državnih prvaka kod župana

Dana 3. listopada 2017. godine bio je upriličen poziv međimurskim oskarovcima, učenicima koji su osvajači državnih odličja te shodno tome udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iznose svoj stav:

Obzirom da udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) zajedničkim snagama pripremaju djecu u informatičkim, ponajprije ćemo reći programersko-algoritamskim vještinama, tako su međimurski učenici postali uvelike prepoznati i na državnoj razini. Kod informatičkog natjecanja, koje provodi Agencija za odgoj i obrazovanje, uobičajeno je da učenici mogu imati 2 mentora. Onog tzv. odgovornog, koji mora biti djelatnik škole (nije obavezno da to bude učitelj učenika) te dodatno osobu koja je učenika pripremala za natjecanje izvan škole, tzv. vanjskog mentora. Mi u udrugama potičemo međusobnu suradnju te doista bilježimo iznimna postignuća. Po drugoj strani, još uvijek bilježimo i otpore tek nekih škola koja ne vole da se uz njihove nastavnike bilježe i oni vanjski mentori, pod našom pretpostavkom kako se ne bi stekao dojam da oni nisu „dovoljno dobri“, što je po nama pogrešan stav. Zajedničkom suradnjom uvijek je moguće postići bolje rezultate, jer međusobnom komunikacijom nastavnika informatike i naših stručnjaka koji pripremaju djecu postižu se bolji uspjesi kod djece. Tim više, što su dobar dio naših predavača nastavnici škola. Protekle školske godine imali smo 2 državna prvaka iz informatike. Sada već legendarnog Martina Josipa Kocijana, koji niže prva mjesta još od 4. razreda osnovne škole, te Samuela Sobočana koji je svoj pobjednički prvijenac osvojio kao učenik 5. razreda osnovne škole. Same pripreme za natjecanja kod računalnih algoritama, kao definitivno najteže kategorije, doista su izniman ulog u djecu te je nama suradnja sa školama neophodna i važna kako bismo iskoristili i najmanji potencijal za učenike. Stoga je nama od iznimnog značaja evidentirati naš rad s djecom te tako. Osim što se time daje društveni značaj našem radu, takva evidencija neophodna je kao podloga za kandidaturu za razne projekte. Udruga MIS je tako već 5 puta imala potporu projektima od strane Ministarstva obrazovanja. Također je i stav ministrice, glede ovog problema, pozitivan u pridavanju značaja svim akterima u radu s djecom, pa tako i nama.

Državni prvaci u informatici i njihovi mentori - Primošten 2017.
Državni prvaci Samuel Sobočan i Martin Josip Kocijan
s mentorima Dejanom Drabićem i Miljenkom Blažekom.

Kako je učenicima vanjski mentor bio Dejan Drabić, mag. inf., tako je došao na poziv župana 31.10.2017., kojem su bili pozvani ravnatelji i nastavnici nagrađenih učenika. Učinio je to na informaciju i poziv roditelja jednog od natjecatelja. Na žalost, informacije o pozivima ne dobivamo direktno, te je uobičajeno da nam pozivi često ne stignu. Obzirom na uspjeh, logično je bilo nazočiti primanju. Sam dolazak u Županiju činio se utoliko važnim da se pridaje važnost radu s djecom i istakne važnost međusobne suradnje. No, osoba koja je vodila protokol dala je do znanja da vanjski mentor nije pozvan na primanje, pa tako za njega nema niti mjesta. Posebno je bilo razočaranje ne sjesti s djecom s kojom su se dijelili svi oni teški i napeti trenuci na županijskoj i državnoj razini natjecanja. Obzirom da godinama informatičari, učenici županije, bilježe vrsne rezultate djece kod informatičkih natjecanja smatramo da je neophodno pozivati sve mentore. Na ovaj način, odbijanjem vanjskih mentora, a koji su izvan institucionalno omogućili dodatna znanja i vještine kojima se postigao ovako velik uspjeh, umanjuje se dignitet predavača i poticaj za daljnjim radom s djecom.

Višestruki državni prvak i njegovi mentori - Primošten 2017.
Višestruki državni prvak, Martin Josip Kocijan i
njegovi mentori, Miljenko Blažeka i Dejan Drabić.

Nama u udrugama suradnja je prioritet te smo pobornici uključenja svih aktera u radu s djecom. Uvijek spominjemo utjecaj škola i nastavnika te ih svakom prilikom evidentiramo u našim objavama. Obrazovanje je od najvažnijeg značaja za svu djecu i njihove roditelje. Svakako je posebnost, u našem Malom Međimurju, da smo uspjeli stvoriti snažan kredibilitet na državnoj razini kao informatičke elite. Udruge MIS i MIK su već više godina unatrag primile priznanja od Hrvatskog saveza informatičara za ekipno osvojena druga mjesta u kategoriji osnovnih i srednjih škola na Hrvatskom otvorenom natjecanju informatičara. Obzirom da se radio o najjačem informatičkom natjecanju u državi, toliko je ovo priznanje značajnije. Naši učenici su zbog kontinuirano prisutni na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (JHIO) te Hrvatskoj  informatičkoj olimpijadi (HIO). Osim toga, udruge su, uz potporu Međimurske Županije u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, oformile jedan od najsnažnijih edukativnih informatičko-robotičkih centara u državi. Osim edukacije djece, stručnjaci udruga educiraju, kroz ProMikro projekt (projekt IRIM-a i Ministarstva znanosti), nastavnike u uvođenju micro:bit računala u nastavu. STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) grana obrazovanja od iznimne je važnosti u razvijenom svijetu te se tome stavlja velik naglasak.

Pozivamo sve škole na suradnju u kojoj ćemo mi uvijek istaknuti svaku školu i svakog nastavnika koji, osim rada s djecom, tako ulaže i u svoj napredak. Od škola i drugih institucija očekujemo da i nas evidentiraju u toj suradnji, jer tako svi zajedno dobivamo kredibilitet, a javnost i djeca ispravnu sliku suradnje.

Slobodni smo podijeliti izjavu roditelja Samuela Sobočana:

Naše je dijete već četvrtu godinu za redom polaznik tečajeva u udruzi Mladi informatičara Strahoninca. Posebno smo time zadovoljni te smo svjesni činjenice da bez takvog rada s našim djetetom, on ne bi osvojio prvo mjesto u državi. Posebno smo zahvalni što se s učenicima radi kontinuirano i izvan samih tečajeva, tj. putem online sustava. Također, naš sin je imao prilike dolaziti na dodatne pripreme kod njegovog vanjskog mentora Dejana Drabića u njegovo poduzeće. Sve to bez i jedne kune naknade. Posebno smo sretni zbog odlične suradnje koju sada imaju njegova učiteljica informatike i njegov vanjski mentor. U toj suradnji sudjelujemo i mi kao roditelji, a koliko sam upoznata i škola tu suradnju vrednuje. Moramo reći da je djetetu bilo iznimno žao što njegov mentor nije bio s njim kod primanja župana. Odnosno, onda kada su se dijelila priznanja zaslužnima, ako je već cijelo vrijeme bio uz djecu kroz natjecanja. Smatramo da je jedno „hvala“ najmanje što svi zajedno trebamo reći tim ljudima koji nesebično svoje slobodno vrijeme žrtvuju za boljitak naše djece. Još je važnije što su to znanja bez kojih naša djeca neće moći uspjeti u budućnosti.

 Trenutak spoznaje  Najmlađi prvak - nezaboravni trenuci - Primošten 2017.
Trenuci slavlja za najmlađeg prvaka, Samuela Sobočana i
njegovog mentora Dejana Drabića.

Koristimo priliku pozvati sve zainteresirane škole, odnosno nastavnike informatike, na međusobnu suradnju u kojoj mi iznimno vodimo brigu o međusobnom uvažavanju i jačanju zajedničkog utjecaja radi obrazovanja djece.

Posted by Dejan Drabić in

Naši članovi započeli s LOGO ligom

29.10.2017. unatoč nedjelji i prilici za odmor, naši članovi branili su boje Međimurskog informatičkog kluba Čakovec na 1. kolu Hrvatske LOGO lige. Važno je napomenuti da je rezultat pripremljenosti djece plod suradnje udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i udruge Mladi informatičara Strahoninec (MIS) uz važnu potporu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), zahvaljujući kojem se spomenuto natjecanje i održalo.

Hrvatska LOGO liga pokrenuta je s ciljem popularizacije programiranja među najmlađim učenicima u 2016. godini od strane Hrvatskog saveza informatičara. Riječ je o natjecanju u programiranju u programskom jeziku LOGO koje se provodi kroz šest kola tijekom školske godine, te na kojem mogu sudjelovati svi učenici osnovnih škola Republike Hrvatske.

Tijekom školske godine 2015/2016 održana je pilot sezona s dva kola, prošle školske godine prva sezona u punom opsegu, dok se ove školske godine natjecanja održavaju kroz šest kola natjecanja, od listopada 2017. do ožujka 2018. godine.

Naši natjecatelji polaznici 3. do 6. razreda osnovne škole. Mnogima je ovo bilo prvo informatičko natjecanje u životu i vrlo smo ponosni jer su spremno i odgovorno prihvatili taj izazov. Rezultati s natjecanja će biti obznanjeni nakon nekoliko dana, odnosno dok ih na državno povjerenstvo službeno objavi.
Nekoliko slika samog natjecanja pogledajte u nastavku.

 

Posted by Viktor Lazar in Vijesti
“Meet and code” radionice za djecu

“Meet and code” radionice za djecu

Udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) priključila se u Europski projekt Meet and code kako bi se djeca i mladi prilagodili nadolazećem digitalnom dobu. Inicijativa Meet and Code promovira sve vrste događaja vezanih za programiranje tokom EU Code Week-a koji se održava između 7. i 22. listopada.

Pod kodnim imenom “Škola mladih programera” od ponedjeljka sve do subote (od 16.10. do 21.10.2017. godine), udruga je provodila je radionice za učenike osnovnih škola na kojima se okupilo preko 80 djece. U ponedjeljak i četvrtak održane održane radionice za najmlađe, tj. djecu nižih razreda osnovne škole. Djeca su se upoznala s logičkim računalnim igrama i vizualnim kodiranjem putem poznate web stranice “code.org”. Kroz logičke intuitivne online igre djeca su napravila svoje prve “korake” u svijet programiranja.

Utorak i srijeda bili su rezervirani za naprednije osnovnoškolce koji su se upoznali s Python i C++ programskim jezikom. Tako je u utorak bio dan učenja kodiranja u korištenju osnova programskog jezika Python. Osim spoznaje o korištenju varijablama u programskim jezicima za spremanje vrijednosti, polaznici su naučili matematičke operacije nad brojevima i “stringovima”, unosu i ispisu vrijednosti te kako napisati svoj prvi program. Treba spomenuti da je Python jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice koji uvelike koristi “veliki” Google. Ujedno, nezamjenjive je to jezik u razvoju umjetne inteligencije i strojnog učenja. Stoga je jamačno da će naučeno polaznici moći koristiti za svoj budući napredak. Srijeda je bila rezervirana za naprednije, odnosno iskusnije učenike. Naglasak radionice stavljen je na problemski način razmišljanja u rješavanju zadataka, odnosno algoritamski pristup u definiranju rješenja. Jednom kada je algoritam jasan, slijedi proces kodiranja rješenja u programskom jeziku te na kraju i samo testiranje rješenja. Prikazane su metode rada s dvodimenzionalnim poljima, složen rad sa stringovima te stvaranje i upotreba vlastitih funkcija s prijenosom vrijednosti. Napravljena je i paralela s C++ jezikom. Tako su polaznici spoznali razlike programskih jezika te naučili kada je najbolje koristiti koji programski jezik. Bilo je razgovora i oko razvojnih alata te koji putevi vode do uspješnih programera…

U četvrtak i petak su održane radionice robotike i radionice s micro:bit računalima. Dok je subota bila održana od 9:15 do 12:15 radionica o Internet stvarima (Internet of things – IoT). Bilo je doista zanimljivih primjera na koji način se roboti i micro:bit računala mogu programirati. Posebnost radionice je bila vizualizacija podataka preuzetih sa senzora micro:bit-a na računalo, pa su djeca upoznata sa širokim mogućnostima, naoko jednostavnog, doista jeftinog, ali iznimno upotrebljivog mikro računala.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje zasigurno je najjači centar u stvaranju budućih mladih IT stručnjaka zahvaljujući daleko najboljim tečajevima i radionicama koje provode vrsni stručnjaci udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec (MIK). Cilj svih radionica je omogućiti u budućnosti svoj djeci jednake prilike za uspjeh na globalnom tržištu. Najkvalitetnije STEM obrazovanje tako je postalo dostupno svoj djecu u Međimurju.

Posted by Dejan Drabić in
Meet and code i u Međimurju

Meet and code i u Međimurju

EU Code Week (tjedan programiranja) se održava od 7. do 22. listopada u sklopu kojeg je pokrenuta inicijativa nazvana “Meet and code”. Neprofitne organizacije prijavile su svoje programe, a oni s najboljim programima dobili su potporu za inicijativu.

Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) uključile su se u projekt te će u narednim tjednima posebno pokloniti pažnju programiranju. Kako su udruge državni lideri u programiranju, robotici i najnaprednijim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, tako je djeci i mladima omogućeno stjecanje vrhunskih znanja, vještina i kompetencija kako bi u budućnosti mogli konkurirati za najbolja radna mjesta, kako u nas, tako i u svijetu.

U SVIJETU NULA I JEDINICA:

U tjednu od 9.10. do 14.10 “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) će provoditi javnu radionicu “Web dizajn i programiranje” za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce s ciljem da nauče osnove HTML-a, CSS-a, JavaScript-a…  Također će se učenici moći uključiti u radionicu “Algoritmi za srednjoškolce” u kojoj će naučiti C++ programski jezik uz algoritamski pristup rješavanju problemskih zadataka. U subotu 14.10.2017. ćemo organizirati informatičko natjecanje HONI otvoreno za sve koji se žele ogledati u algoritamskom načinu rješavanja problemskih zadataka (Python i C++). Radionica “Internet stvari” (za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce) namijenjena je upoznavanju s osnovama elektrotehnike, mikro računalima te kako ih međusobno programski povezati i upravljati putem interneta… Radionica će se održati u subotu 14.10. (termin ćemo javiti naknadno).

Radionice će se održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) :

  • “Web dizajn i programiranje” (HTML, CSS…) – ponedjeljak od 19:15 do 20:45
  • “Algoritmi za osnovnoškolce” (Python i C++) – srijeda od 19:15 do 21:00
  • “Algoritmi za srednjoškolce” (C++) – petak od 18:45 do 20:30
  • “Internet stvari” (Arduino…) – subotom (višesatna radionica – termin će se naknadno ažurirati).
  • “Hrvatsko otvoreno natjecanje informatičara” (Python i C++) – subota 14.10. od 9:00 do 12:00

Sve radionice su otvorenog tipa te ograničene prema prijavi djece. U svakoj radionici planirano je do 15 djece. prijave uputite na email adresu tecajevi@mik.hr.

ŠKOLA MLADIH PROGRAMERA:

U tjednu od 16.10. do 20.10. Mladi informatičari Strahoninca će organizirati seriju radionica za osnovnoškolce. Počet će se s radionicom Moj prvi program namijenjenu najmlađima (niži razredi osnovne škole) koji će se upoznati s logičkim igrama putem Code.org web stranica te programirati u Scratchu.  Slijediti će radionice računalnih algoritama za za nešto naprednije osnovnoškolce koji će naučiti svoje prve korake u programskom jeziku Python, dok će oni napredniji izrađivati rješavati ozbiljnije problemske zadatke. Radionica su to za one natjecateljskog duha, koji vole matematiku, zanima ih rješavanje problema i zagonetki… Posebnost su i kreativne radionice na kojima će se djeca upoznati s micro:bit računalima. Cilj je privući što više djevojčica u svijet programiranja, a radionicu učiniti zabavnom, s primjerima zanimljivima djeci koji u njima potiču kreativnost i želju za stvaranjem…

Radionice će se održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) :

  • “Moj prvi program” – ponedjeljak i četvrtak od 19:15 do 20:45
  • “Algoritmi za osnovnoškolce” (Python i C++) – utorak i srijeda od 19:15 do 21:00
  • Micro:bit radionica – četvrtak od 19:15 do 20:45

Sve radionice su otvorenog tipa te ograničene prema prijavi djece. U svakoj radionici planirano je do 15 djece. prijave uputite na email adresu tecajevi@udruga-mis.hr.

 

Posted by Dejan Drabić in
ProMikro radionice za nastavnike

ProMikro radionice za nastavnike

U skladu s ciljem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije “Proširiti i unaprijediti primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i obrazovanju”, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja pokreće projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Glavna aktivnost projekta je edukacija učitelja različitih struka o načinima uporabe mikroračunala u nastavi svih predmeta, primjerice u Matematici, Prirodi, Tehničkoj kulturi, Informatici, Glazbenoj kulturi, Tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, uz posebni naglasak na razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti u djece.

Udruge MIS i MIK provode edukaciju nastavnika radi osposobljavanja za korištenja novih tehnologija, s naglaskom na mikroračunala, u nastavnom okruženju s djecom. U suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, osposobljavanje se provodi u prostorima istog sa naglaskom da će u naš centar dolaziti nastavnici iz Međimurske, Varaždinske i djelom Koprivničke županije. Osoba zadužena za provođenje i organizaciju je Dejan Drabić, mag. inf., dok će zajedno s njim osposobljavanje nastavnika provoditi još Viktor Lazar mag. inf., Renato Železnjak, mag. inf. i Goran Levačić, mag. inf.

Osposobljavanje je počelo prvom radionicom 4.10.2017. godine te će gotovo svaki dan slijediti i druge radionice zaključno s 14.10.2017. Do tada, predviđa se osposobljavanje gotovo 200 nastavnika, kako informatičkih, tako i drugih predmeta.

Posted by Dejan Drabić in